Duik in de Wereld­oceaandagen op 8 juni 2025!

Op zondag 8 juni – Wereldoceaandag – openen meerdere musea verspreid over Nederland hun deuren voor een dag vol oceaanontdekkingen. Ontmoet oceaanwetenschappers, volg lezingen, doe mee aan workshops en leer meer over het leven in en rond onze blauwe planeet. Laat je verwonderen door de kracht en schoonheid van de oceaan!

Universiteitsmuseum Utrecht

Vier Wereld Oceaan Dag in het Universiteitsmuseum in hartje Utrecht en dompel jezelf onder in de fascinerende wereld van de oceaan. Beleef een dag vol interactieve workshops voor jong en oud. Breng de kunstenaar in jezelf naar boven en ga creatief aan de slag met plastic, speel de Ocean Dungeon Game of leer over het leven onderwater in de vijvers van het museum! Daarnaast zijn er inspirerende sprekers én kun je je aansluiten bij een interactieve informatiemarkt, waar je ontdekt hoe organisaties als WWF, NIOZ en Wavemakers United zich inzetten voor de bescherming van onze blauwe planeet.

Lees meer

Naturalis Biodiversity Center

Op Wereld Oceaan Dag zet Naturalis de oceaan in de schijnwerpers met een boeiend programma voor jong en oud. Kom naar het museum en laat je inspireren door toonaangevende oceaanonderzoekers tijdens de speciale LiveScience Spotlights! Deze sessies zijn gratis toegankelijk en bieden een unieke kans om je vragen te stellen aan wetenschappers die zich dagelijks bezighouden met de geheimen van de zee. Ontmoet: Dennis Vermeulen (TU Delft) – over het fascinerende systeem van oceaanstromingen, Rob Middag (NIOZ) – over de rol van metalen in het mariene ecosysteem, Petra Visser (Universiteit van Amsterdam) – over het belang van algen in onze oceanen en Lara Baptiste (NIOZ) – over het mysterieuze leven in de diepzee.

Lees meer

Miramar Zeemuseum

Vier Wereld Oceaan Dag midden in Drenthe! In het Miramar Zeemuseum staat deze dag in het teken van de plastic soep. Laat je inspireren door Sarwa Ibrahim Khaleel (Arcadis) tijdens haar interactieve lezing “Hoe Grote Schepen Bijdragen aan Schone Oceanen”. Ze vertelt op een begrijpelijke manier voor het hele gezin hoe grote schepen en slimme oplossingen bijdragen aan schonere oceanen en minder uitstoot. Aansluitend aan de kinderlezing is de speciale kinderactiviteit: maak je eigen onderwaterwereld in een potje! Hoe ziet jouw ideale, gezonde oceaan eruit?

Lees meer

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Wat doet de oceaan voor ons, en wat doen wij voor de oceaan? Op Wereld Oceaan Dag neemt Willemijn Velseboer je mee in de fascinerende wereld van oceanen. Als promovenda bij Deltares in Delft onderzoekt zij hoe menselijke activiteiten, zoals zeewierteelt, windmolenparken en het beschermen van kwetsbare gebieden, invloed hebben op de oceaan en haar biodiversiteit. In deze interactieve familielezing ontdek je hoe oceanen het klimaat helpen regelen en waarom biodiversiteit zo belangrijk is. Je leert over de gevolgen van overbevissing, vervuiling en klimaatverandering, én wat jij zelf kunt doen om de oceaan te beschermen. Doe je mee?

Lees meer

Ecomare Texel

Hoe belangrijk is de Noordzee voor het klimaat? Bij Ecomare op Texel vertelt onderzoeker Cuun Koek (Rijksuniversiteit Groningen, NIOZ) over haar onderzoek naar de rol van de Noordzee in de opname van CO2. Er leeft ontzettend veel in de Noordzee. Daardoor zou deze kustzee wel eens belangrijker kunnen zijn voor het vastleggen van koolstof dan we tot nu toe dachten. Hoe werkt dat precies? En wat betekent dat voor onze toekomst? Laat je meenemen in de wereld van oceaanonderzoek.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Maandag 9 juni | 14.00 – 15.00 uur | 5 t/m 12 jaar
Wist je dat er miljoenen jaren geleden een warme, subtropische zee lag op de plek waar nu Maastricht is? Die zee heeft ons landschap gevormd en barstte van het leven waar we nu nog steeds fossielen van terugvinden. Tijdens deze activiteit maak je een eigen mini-oceaan, gevuld met schelpen, steentjes en kleine (nep)zeedieren. Niet alleen hartstikke leuk om te maken en ergens neer te zetten, maar ook een aandenken aan hoe belangrijk de oceaan vroeger al was – en dat is hij nog steeds. Aanmelden kan via museum@maastricht.nl

Lees meer

Artis

Op Wereld Oceaan Dag kun je in de collegezaal middenin ARTIS-Park een lezing volgen van Zaan Olivier, projectmanager Marine Conservation bij International Fund for Animal Welfare (IFAW). Olivier neemt je mee in haar onderzoek naar het effect van onderwatergeluid en de impact daarvan op zeezoogdieren. Wist je dat elke ademteug die je neemt, mogelijk is dankzij de oceaan? Walvispoep helpt zelfs klimaatsverandering tegen te gaan! En wist je dat dolfijnen en walvissen met geluid communiceren, navigeren en jagen, maar dat menselijke herrie in de oceaan hun communicatie verstoort? En ook nog dit: dat ze elkaar ‘ roepen” als ze in de problemen komen?  Het wordt een interactieve lezing voor jong en oud. Gemodereerd door een ARTIS-medewerker. De lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een ARTIS-ticket. Locatie: Collegezaal ARTIS, 13:00 uur.

We zijn niet voor niks de blauwe planeet: zonder oceaan geen leven op aarde.