Programma

Oceaanbeleid en -wetenschap

Op woensdag 5 juni 2024 organiseerde het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) de 2e editie van een informatieve middag: genodigden uit wetenschap, politiek en beleid bespreken samen het belang van de oceaan voor het klimaat, de biodiversiteit en de maatschappij. Middagsessie Oceaanbeleid en -wetenschap in Nieuwspoort, Den Haag van 14:30 tot 17:00 uur (voor genodigden).

Op de middagsessie Oceaanbeleid en -wetenschap van 5 Juni is de Nederlandse National Ocean Decade Committee ingesteld. De committee zal binnen het Koninkrijk der Nederlanden invulling geven aan de VN ‘Decade of Ocean Science for Sustainable Development’.

Lees meer over De National Ocean Decade Committee >

Aansluiting zoeken

De oceaan speelt een zeer belangrijke rol in ons klimaat en in de voorziening van voedsel en hulpbronnen voor de mensheid. Opwarming van de oceaan zorgt voor verschuiving en verandering van ecosystemen en biodiversiteit. Het Nederlandse gedeelte van de oceaan, zowel dichtbij huis als in de Cariben, staat ook steeds verder onder druk. Hoe beschermen wij onze kwetsbare en soms nog ongerepte gebieden tegen deze, door de mens veroorzaakte, stressfactoren? En hoe zorgen we ervoor dat oceaanwetenschap, -beleid en -beheer goed bij elkaar aansluiten?

Dilemma's en oplossingen

De oceaan vormt ook een deel van de oplossing van deze problematiek, bijvoorbeeld als bron van voedsel en energie en als de grootste buffer voor de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen en opwarming van de aarde. In alle Nederlandse zeegebieden nemen plannen voor drijvende zonnepanelen, windmolens, visserij, en toerisme ruimte in die steeds schaarser wordt. Hoe kan de wetenschap politici en beleidsmakers helpen om te komen tot Oceaanbeleid? Beleid dat bijdraagt aan de gezondheid van de oceaan, inclusief de bijzondere en unieke Nederlandse natuurgebieden. In deze bijeenkomst komen dilemma’s en oplossingen komen aan bod.

Programma

We starten met een korte introductie van Prof. Han Dolman (directeur NIOZ) en een update over het Nederlandse oceaanbeleid door Jaap Slootmaker (DG Water en Bodem, Ministerie van I&W). Aansluitend een presentatie van Prof. Gert-Jan Reichart (Hoofd Oceaanonderzoek bij het NIOZ), over ‘hoe onze oceanen ervoor staan’. Hierna vertelt Furu Mienis (marien geoloog bij het NIOZ) over de rijke biodiversiteit in de Caribische diepzee en Prof. Linda Amaral-Zettler (marien microbioloog NIOZ/UvA) over de oorzaken en gevolgen van Sargassum zeewier op de Caribische kusten.

Panel

Vervolgens gaat een panel met elkaar -en met de aanwezigen- in gesprek om te onderzoeken waar wetenschap en beleid elkaar de komende jaren hard nodig hebben. Journalist Rob Buiter (oa. Trouw, Vroege Vogels en De Ingenieur) leidt alles in goede banen en neemt vragen mee vanuit de zaal, die ook vooraf gesteld kunnen worden.

In het panel nemen onder andere plaats:

  • Prof. Mark Vermeij, marien ecoloog (UvA) en directeur CARMABI, Curaçao
  • Dr. Lisa Becking, marien bioloog (Naturalis/Wageningen Universiteit)
  • Eelco Leemans, Chief Oceans, Climate Cleanup Foundation
  • Ida Simonsen, VN-Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel
  • Dr. Furu Mienis, marien geoloog NIOZ

Meer weten?

Neem contact op >

Waarom we het over de oceaan én de Nederlandse diepzee moeten hebben.
OceaanOceaan