Programma

We vierden wereldoceaandag in het museum!

Op zaterdag 8 juni 2024 - Wereldoceaandag - konden bezoekers van alle leeftijden in zes musea meer ontdekken over de oceaan bij lezingen, workshops en activiteiten. In Naturalis (Leiden), Museon-Omniversum (Den Haag), Artis (Amsterdam), Natuurmuseum Brabant (Tilburg), Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Natuurhistorisch Museum Maastricht leerden zij over de wonderen van onze blauwe planeet.

Naturalis Biodiversity Center - Leiden

In Naturalis vieren wij Wereldoceaandag met een programma voor jong en oud in het museum! Luister naar de oceaanexperts in LiveScience en stel al je vragen. Puzzel een bruinvisskelet in elkaar of doe mee met Walvisyoga in een van de Werkplaatsen. Heb je meer met schelpen? Geen nood, er zijn ook diverse schelpenactiviteiten. Ontdek feiten en fabels van de onderwaterwereld. Of kijk op je gemak een filmpje over het leven in de oceaan in onze Tribunezaal. Of naar de premiere van een digitaal tekenboek als ode aan onze waterplaneet. Wel eens je eigen Pixel plankton gemaakt? Grijp je kans en laat ze zweven op het grote scherm van het Auditorium! We sluiten de dag af met een bijzonder optreden van violist Tim Kliphuis en onze eigen zeebioloog Katja Peijnenburg.

Bekijk programma auditorium >


Bekijk gehele programma >

Oceaan

Museon-Omniversum – Den Haag

Bezoek de onderwaterbewoners van onze blauwe planeet in tentoonstellingen over de natuur, of bekijk de schitterende onderwaterfilms in de Dome. De ongewervelden­collectie in het museum laat zien waarom schoon water en biodiversiteit in zee belangrijk zijn. In de nieuwe tentoonstelling ontdek je hoe oesterriffen helpen bij kustverdediging. Volg jouw druppel in de oceaan van onderzoeker Dennis Vermeulen en ontdek hoe oceaanstromingen werken.

Bekijk programma >

Oceaan

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Ontdek in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam allerlei dieren uit de oceaan, vroeger en nu. Bekijk de skeletten van diverse soorten walvissen uit de oer-Noordzee, opgeviste fossielen van mammoet en sabeltandkat uit Cadzand, het skelet van een recente potvis en de enorme schedel van de reuzenroofpotvis. Ontmoet in de zaal Biodiversiteit zeedieren als kwallen, inktvissen en haaien en bewonder de collectie schelpen. Leer op Wereld Oceaan Dag kijken naar de zee door de ogen van zeeonderzoekers: waar kijken ze naar, waarom en wat komen ze te weten? Jan-Berend Stuut verzorgt een lezing over het verband tussen woestijnstof en het klimaat en de rol die de oceaan hierin speelt.

Bekijk programma >

Oceaan

Natuurmuseum Brabant - Tilburg

Duik in de wereld van de oceaan in Natuurmuseum Brabant. Haal je innerlijke ontdekker naar boven bij Expeditie Ontdek, en onderzoek de verschillen tussen botten van een potvis, tuimelaar en grijze zeehond. Leer meer over biodiversiteit bij de expositie Leve het Leven, door een reis te maken van het Amazonegebied naar de Wadden. Alleen op deze Wereldoceaandag kun je in Natuurmuseum Brabant je eigen plankton ontwerpen, met Pixel Plankton van Kunststudio De Maan. Zeezoog­dierenexpert Jeroen Hoekendijk vertelt over zijn onderzoek van de pool tot het wad.

Bekijk programma >

Oceaan

ARTIS Groote museum - Amsterdam

Beleef Wereldoceaandag in het Groote museum: onderzoekers beantwoorden je grote vragen over de zee en laten zien hoe de zee verbonden is met al het leven op aarde, inclusief de mens. Verdiep je met Francesca Sangiorgi in de wondere wereld van het kleinste zeeleven. Plankton is niet alleen voedsel voor zeedieren, maar zorgt ook voor de helft van de zuurstof op aarde. Of ga met Rob Middag in de poolzee op zoek naar minuscule hoeveelheden metaal die nodig zijn voor een gezonde voedselketen en het opslaan van CO2. Klimaatonderzoeker Han Dolman laat zien welke rol de oceaan speelt en nog kan gaan spelen voor het klimaat en hoe de oceaan reageert op klimaatverandering.

Bekijk programma >

Oceaan

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Ontdek de fascinerende wereld van de oceanen op zaterdag 8 juni in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Beleef Wereldoceaandag met activiteiten die extra aandacht schenken aan deze wonderlijke ecosystemen. Luister naar een boeiende lezing door huis-paleontoloog, John Jagt, over een verdwenen oceaan, of neem deel aan een rondleiding waarbij je meer leert over zeedieren die 66 miljoen jaar geleden hier leefde. Na afloop mag je zelf onderzoek doen naar fossielen uit de krijtzee. Mis deze unieke ervaring niet!

Bekijk programma >

Oceaan
We zijn niet voor niks de blauwe planeet: zonder oceaan geen leven op aarde.
OceaanOceaan