Programma

Nationale Congres Oceaanwetenschappen

To the English page

De allereerste editie van het Nationale Congres Oceaanwetenschappen in Nederland vond plaats in het Naturalis Biodiversity Center in Leiden op donderdag 6 juni 2024. Van de kust tot de open oceaan, van de evenaar tot de polen, van natuurwetenschappen tot geesteswetenschappen. Word onderdeel van de oceaan community en kom te weten wat collega-onderzoekers doen, breid je netwerk uit en doe inspiratie op!

Krijg hier een indruk van de National Ocean Sciences Conference 2024

Kennis delen op nationaal niveau

Onderzoekers in Nederland bestuderen mariene processen vanuit een veelheid aan wetenschappelijke disciplines om beter te begrijpen hoe ze duurzame oplossingen kunnen bieden voor de grote maatschappelijke vragen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Het VN Decennium voor de Oceaanwetenschappen maakt duidelijk dat het essentieel is om deze kennis ook op nationaal niveau te delen en samen verder te komen in deze zoektocht. En wat is een beter moment dan vlak voor Wereldoceaandag?

Programma

9:30 Inschrijving

10:15 Welkom – Yvonne Smit

Stefanie Ypma – Sustainable Ocean Community
Maaike van de Kamp - Romijn, plaatsvervangend algemeen directeur - Naturalis Biodiversity Center

10:25 De stem van de Oceaan -Milan Meyberg

Wat als de oceaan zijn eigen entiteit zou zijn, door kunstmatige intelligentie een eigen stem en persoonlijkheid zou krijgen, en daardoor in staat zou zijn om ‘Nee, dit wil ik niet’ te zeggen? Volgens Milan Meyberg staan we op het punt om dit mogelijk te maken. Welke gevolgen zou dit hebben voor onze rol als oceaanexperts?

11:10 Van wie is de oceaan – Susanne Ferwerda

De oceaan is cruciaal voor het leven en het klimaat, maar haar stem wordt nauwelijks gehoord in (internationale) wetgeving en beleidsbeslissingen. Hoewel de VN expliciet spreekt over 'onze oceaan', is het volstrekt onduidelijk naar wie 'onze' verwijst. Is de oceaan van de mensheid? Van staten? Of is de oceaan van zichzelf? Van de organismen (niet-menselijke dieren, planten en microben) die erin leven en/of van de materialen waaruit de oceaan is opgebouwd (water, rotsen, elementen)?

11:45 Keynote - Herverdeling van waarde(n) en rijkdom in de oceaanindustrie in het niet-duurzame tijdperk – Liam Campling

Scheepvaart en industriële visserij bepalen de 'blauwe economie'. Ze dragen elk op verschillende manieren bij aan de opwarming van de aarde en het verlies aan biodiversiteit, en de verdeling van winsten, kosten en risico's zijn sociaal gezien niet rechtvaardig. Kunnen we nadenken over een duurzamere toekomst voor de oceanen op basis van nieuwe energiebronnen en een rechtvaardige maritieme overgang voor mensen die op zee werken, en waar kuststaten worden gestimuleerd om op te treden als hoeders van het mariene leven?

12:30 Poster Pitches – Mei Nelissen

13:00 Lunch

14:00 Beleidsupdate door het Ministerie van I&W

14:15 Forum Discussion – Bescherming en herstel van biodiversiteit

Inleiding door Hans Nieuwenhuis
Panelleden:
1. Mark Vermeij
2. Susanne Ferwerda
3. Seline Trevisanut
4. Sabine Gollner
5. Annet Pauwelussen

15:15 Poster Session

Vind hier een overzicht van alle poster presentaties van de National Ocean Science Conference 2024

16:15 Onze rol als oceaanwetenschappers – Katja Peijnenburg

Biodiversiteit staat onder enorme druk door de snel veranderende oceaan. Wat kan een onderzoeker nog meer doen, behalve zoveel mogelijk kennis naar buiten brengen? Aansluitend geven Katja Peijnenburg en Maarten Heijnen een update over het National Ocean Decade Comité dat op 5 juni wordt geïnstalleerd.

16:45 De Wilde Noordzee – Klaudie Bartelink

In de documentaire 'De Wilde Noordzee' verkent Klaudie Bartelink de betoverende onderwaterwereld van de Noordzee. Na meer dan 20 jaar duikervaring, zal ze dit jaar samen met Peter van Rodijnen haar fascinerende schoonheid en biodiversiteit tot leven brengen op het scherm.

17:15 Borrel

Contact

Deze conferentie wordt georganiseerd door de Sustainable Ocean Community, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Universiteit Utrecht, Naturalis Biodiversity Center en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail ons sustainableocean@uu.nl of communication@nioz.nl.

How can we offer sustainable solutions to tackle the significant societal challenges presented by the climate and biodiversity crises?
OceaanOceaan